The Playground

Pallazzot

På Hey, It's Enrico Pallazzo! har vi som ambition att göra det oväntade. Därför finns det ingen direkt mall eller ritning för vårt arbete. Bara ett ramverk och en gemensam syn på kvalitet. I övrigt är det uppdraget och människorna som får diktera villkoren. Vi ser oss som en ständigt evolverande organism där helt autonoma celler, alla med sin speciella uppgift att fylla, valt samverkan som produktionsmetod. Pallazzot - vår fabrik - är en fysisk manifestation av samma tänk. Ett hus där allt skall vara möjligt. Och är det.

Ettusenåttahundraåttio timmar. Har du åtta timmars arbetsdag är det tiden du tillbringar på jobbet varje år. Är du kreatör får du räkna med några hundra timmar till. För som professionell idébagare är du aldrig riktigt ledig. Din hjärna slutar ju inte klura på saker bara för att klockan är efter 17:00. Jobbar du så mycket krävs givetvis en stimulerande arbetsmiljö. Ett ställe man längtar till i samma ögonblick som man lämnar det. Men hur skapar men en sådan arbetsplats? I vårt fall blev lösningen ett Pallazzo.

Först existerade bara en idé. Vi visste att det inte var ett kontor vi letade efter. Ett kontor är ju bara ett ställe där man jobbar. Vi hade högre ambitioner. En plats där man skall kunna förverkliga drömmar måste tillåta andra funktioner än de som sätter mat på bordet och betalar hyran. Då måste ges ordentligt med svängrum. Det finns inte plats för saker som ingen älskar. Inga fula kontorsbord. Inga kabelgator. Inga whiteboards. Absolut inga väntmöbler. Oavsett hur stor yta vi har kommer vi aldrig ha plats för dem. Hos oss skall man inte vänta utan skita ner sig. Kavla upp ärmarna. Hugga i. Kan du inte laga punkan på din cykel mellan borden utan att det känns fel eller ostädat, så är det något som gått snett.

Idag kan vi konstatera att vi är på väg att förverkliga visionen. Ännu har ingen behövt fixa en punka, men det står en moped parkerad inte långt från bordet där vi äter frukost. Några sladdriga sladdar har det slunkit in, men inga kabelgator. Och de vita kontorsborden från IKEA, som vi tvingades leva med i början, har sedan länge kastats ut. Men vi kommer naturligtvis aldrig bli helt klara. Pallazzot är, och kommer alltid vara ett ställe under konstruktion. Som sig bör. Det är ju det kreativitet går ut på.