Vesterhavsost

Thise & Lua Cheia

Jag har tipsat om den tidigare. Vesterhavsost från danska ysteriet Thise köpt via Årstiderna. Lagrad i 26 veckor med speciella luftsystem som låter den salta havsluften bidra till smaken. Beroende på vind och väderlek så skiftar också osten i karaktär. 198,50 kr kilot för ost som lätt skulle kunna kosta 350 i saluhallen. Inte för att jag någonsin brytt mig om priset när det gäller ost, men ändå..

När vi ändå är inne på pris, Portugal var hett i höstsläppet på SB, och Lua Cheias Colleja från Douro för 62 spänn är extremt mycket vin för pengarna. Äntligen ett vin jag med lika gott samvete både häller i glaset, grytan och i rödvinssåsen. Fruktigt, kryddigt och med smak av björnbär, örter och lätt vaniljton. Bra längd. 3000 solar.

Vesterhavsosten som fick lite nyslungad Tämta-honung och havssalt var en grym combo och gifte sig perfekt med vinet. En bra budgetvariant på Gruyére, lavendelhonung och Cháteauneuf Du Pape.

 

Tags: / / / /


Alla